Sağlık Hizmeti Tanıtımında Hastaya Ulaşmanın 5 Yolu
Türkiye’de sağlık pazarlaması en azından kağıt üzerinde “bilgilendirme” ve “bilinçlendirme” üzerine kurulu. Özel sağlık kuruluşlarının yaptığı tanıtım çalışmaları ciddi denetimlerden geçiyor. 2011 yılında konuyla ilgili çıkan yasa, kuruluşları iyice kısıtladı. “Uzman kadro”, “en iyi ve yeni teknoloji”, “ilk ve tek”, “en hızlı/kesin sonuç”, “ağrısız ve acısız tedavi” gibi tabirler hastaları yanıltıp, yanlış biçimde yönlendirerek talep oluşturmayı amaçladığı kabul edildi ve kullanımı yasaklandı. Konu ile ilgili yasa; hastalara yalnızca muayene saati ve tedavileri ile ilgili bilgilendirme yapmak için ulaşmaya izin veriyor. Hal böyle olunca sağlık kuruluşlarının broşür, SMS, emailing ve tüm tanıtım materyallerinde kısıtlamaya gidildi. Eğer bu zamana kadar bir sağlık kuruluşundan sizin izniniz olmadan tanıtım amaçlı SMS ya da emailing alıyorsanız bilin ki bu yasaktı.
1 Mayıs itibariyle SMS ve emailing tanıtım yasakları tüm sektörlere getirildi. Sağlık sektörü bu yasadan çok etkilenmeyecek. Daha doğrusu bu yasayı uygulayan kuruluşlar bu yasadan çok etkilenmeyecek. Yeni yasaya göre izniniz olmadan hiçbir kuruluş size SMS ve email gönderemeyecek, telefon araması yapamayacak. Her gün işle ilgili yüzlerce email alırken ve gün içinde yoğun bir iş temposuna sahipken, bu email, SMS ve telefon aramalarına maruz kalmamak büyük bir rahatlık olacak. İnsanlar artık ihtiyacı olmayan bilgi almak istemiyor. Konu sağlık da olsa durum böyle.
Klasikler Asla Ölmez
Etkili tanıtım yapmak çok önemli. Etkili tanıtım için de hedef kitle ile sağlıklı iletişim kurmak ve etkin pazarlama stratejisinin oluşturması gerekiyor. Bu stratejilere verilen tepkiler çeşitli modellerle açıklanmaya çalışılmış durumda ve bunlardan en popüler olanlarında biri de AIDA modeli. 1893’te Joseph Addison Richards tarafından ayrıntılandırılan model, tüketicilerin üretimden haberdar olmasını sağlayan tanıtımlardan, ilgisinin uyandırılmasına, ürünü veya hizmeti satın alma isteğine ve satın alma eylemine dönüştürmesine kadarki stratejiyi gösteriyor. Aşamaların baş harfleri de modele adını veriyor.AIDA Modeli’ne göre;
- Dikkat Çekmek (Attention): Verilen hizmetin tüketiciye duyurulması, dikkatini çekmek
- İlgi Uyandırmak (Interest): Hizmetten haberdar olan tüketicinin hizmete ilgisini çekmek
- İstek Uyandırmak (Desire): İlgiyi olumlu yöne çekmek ve hizmeti satın alma istediğine dönüştürmek
- Harekete Geçirmek (Action): Satın alma istediğinin eyleme dönüşmesi, satış yapmak
Sağlık Tanıtımında 5 Altın Öneri
- Gerçek görsel kullanın: İyi ki görsel satın alabildiğimiz siteler var. Yoksa halimiz ne olurdu bilmiyorum. Hazırlanan afişler, broşürler, sosyal medya görselleri o sitelerden satın alınıyor. Ancak bu kadar hassas bir konuda gerçek olmayan görseller sahtelikleri ve samimiyetten uzak ticari üretim halleriyle uzak durulması gereken materyaller. Unutmayın hiçbir şey gerçekliğin yani gerçek kişilerin, dertlerin vs. yerini tutamaz.
- Hasta hikayelerine daha çok yer verin: Halkın bilinçlenmesi için doktor görüşleri çok önemli. Ancak günümüzde deneyim her şeyden daha önemli. Beğenmediğimiz yemeğin fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaştıktan sonra milyonlara ulaştığını düşünürsek, sağlık konusunda yapılan çalışmaların etkisini bir düşünün. Bir hastalık yaşamış, onu atlatmış bir kişinin ve yakınlarının yaşadıklarını anlatması, hekimin anlatmasından her zaman daha etkilidir. Bu konuda en iyi çalışmalardan biri, kâr gütmeyen bir kuruluş olarak cilt kanserine karşı farkındalık uyandırmayı amaçlayan David Cornfiled Melanoma Fund’ın hazırladığı “Dear 16-year-old Me” isimli çalışması.
- Hasta memnuniyetine önem verin ve kendinizi hasta yerine koyun:Cleveland Clinic’in bazı hastalıklar geçirmiş kendi personeli ile bir video çekmiş. Kendi yaşadıklarını ve yakınlarının yaşadıklarını anlatıyor. Bize hizmet veren kişilerin de bizlerden biri olduğunu gösteriyor ve aidiyet duygusu yaşamamızı sağlıyor.
- Hastanıza kendisini değerli hissettirin:Yaşadığı memnuniyet ya da memnuniyetsizliği dile getiren hastalar var, getirmeyenler de. Hastanelerin çoğunda ayaktan ve yatan hastalar için anketler tasarlanıyor. Anketler artık hiç kimse için bir şey ifade etmiyor. Çünkü insanların o anketi dolduracak vakti yok. Ancak tedavi gören kişiler tedavi sonucunda çağrı merkezleri tarafından aranıp aldıkları hizmetle ilgili fikirleri sorulsa, daha sağlıklı sonuçlar alınacaktır.
- Elinizdeki hastanın kıymetini bilin:Sağlık kuruluşları yeni hastaları hastaneden içeri sokmak için çaba sarf eder. Ancak yöneticilerin atladığı bir nokta var. Gelirlerin yüzde 90’ı mevcut müşterilerden gelirken, şirketler pazarlama bütçelerinin yüzde 70’ini yeni müşteriler çekmek için harcıyor. “Nasıl yani geçen sene ayağımı kırmıştım bu sene de mi kırayım?” gibi bir düşünce ortaya çıkmasın. Geçen sene check-up’a gitmiştim, 6 ay önce diş temizliğimi yaptırmıştım, zamanı geldi gibi yaklaşım bunun için daha doğru olur.
https://hbrturkiye.com/blog/saglik-hizmeti-tanitiminda-hastaya-ulasmanin-5-yolu